MILEONE KOTLETY RYBNE
Składniki:
0,5 kg filetów z ryby
1 kajzerka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy do ryb z Łosi
Pieprz
Panierka:
1 jajko
Bułka tarta
Wykonanie:
Kajzerkę namaczam w niewielkiej ilości wody.
Rybę filetuję, wyciagam kręgosłup, ości piersiowe, pozostałe większe oraz odcinam skórę. Jeżeli ryba była mrożona to odmrażam ją powoli w lodówce przez jakieś 12 godzin a następnie przepłukuję pod bierzącą wodą ( w celu pozbycia się ewentualnego śluzu ), wycieram papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru wody i pozostawiam w temperaturze pokojowej na jakieś 30 minut. Gotowe kawałki ryby mielę dwa razy na sitku 2,7 mm. Odciskam bułkę z wody i mielę ją jeden raz na tym samym sitku. Do masy dodaję 2 łyżki mąki, przyprawę do ryb, pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszam. Ma powstać gęsty, zwarty farsz.
Jajko rozbełtuję na talerzu, formuję kulkę z masy rybnej. Moczę w jajku i obtaczam w bułce tartej i dopiero spłaszczam na kształt kotlecika.
Smażę na oliwie lub oleju na brązowo-rumiany kolor.
SMACZNEGO.
Aga lubi jak w kotlecikach jest posiekany koperek lub natkę pietruszki.
[powrót do góry]