ZANĘTY WĘDKARSKIE - SKŁADNIKI UŻYWANE DO KOMPOZYCJI ZANĘT

1. Mielone pieczywo: głównie bułka tarta mielona. Podstawowy składnik większości zanent. Nie klei.

2. Pieczywo słodkie (cukiernicze): w skład tego pieczywa wchodzą herbatniki, biszkopty, suchary.

3. Biszkopt Składnik: wysoko energetyczny. Komponent bazowy zanęt.

4. Cukier: składnik smakowy, sklejający i konserwujący do zanęt. Należy stosować z umiarem.

5. Kasza manna: gotowana do zanęty dennej, surowa do wszystkich zanęt ma silne właściwości klejące

6. Mąka pszenna: bardzo klejący składnik zanęt dennych

7. Mąka kukurydziana: uniwersalny składnik smużący i obciążeniowy do zanęt. Nie ma właściwości klejących

8. Krew w proszku: bardzo pobudzający składnik zanęt, należy ostrożnie stosować w okresie letnin.

9. Mąka żytnia: składnik klejący do zanęt

10. Kasza kukurydziana: bardzo dobry składnik obciążający i treściwy. Surowa nie ma właściwości klejących

11. Mleko w proszku: składnik bardzo klejący i doskonale smużący, używamy w małych ilościach

12. Otręby pszenne: jeden z podstawowych składników zanęt. Nie klei powoduje lepszą pracę zanenty. Stosowany jako składnik objętościowy

13. Płatki owsiane mielone: mają bardzo silne właściwości klejące, całe stosuje się jako składnik ”treściwy”

14. Jajka w proszku: mączka mocno klejąca do zanęt

15. Mączka z makucha rzepakowego: ma właściwości klejące

16. Siemię lniane: drobno mielona mączka, klejąca umiarkowanie klei, ze względu na dużą zwartość oleju wpływa na pracę zanęty

17. Konopie surowe lub prażone:  jako dodatek do zanęt jako składnik pobudzająco – smakowy

18. Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana): mączka mało kleista do zanęt głównie jako składnik smużąco - obciążeniowy

19. Słonecznik mączka z ziarna: mało klejąca, do zanęt jako składnik pobudzający

20. Dynia mączka z pestek: mocno klejąca, pobudzająca

21. Wiórki kokosowe: dodatek zapachowo – spulchniający

22. Orzeszki arachidowe mielone: dobrze klejące o intensywnym zapachu, składnik smakowy

23. Suszona dafnia: stosujemy jako zamiennik suszonej krwi, składnik pobudzający

24. Miód: składnik zapachowo smakowy ma właściwości klejące

25. Coco belge: składnik pobudzający, przyspiesz przemianę materii u ryb

26. Płatki kukurydziane: składnik klejący posiada duże walory smakowe

27. Kasza jaglana mielona: dobry składnik spulchniający, nie klei

28. PV-1: składnik pasz dla koni, ma dużą wartość energetyczną, silnie klei

29. Mąka sojowa: charakteryzuje się wartościami odżywczymi , słabo klei

30. Karmel: składnik smakowo zapachowy ma właściwości klejące

31. Ryż: do wszelkich jasnych zanęt gruntowych i powierzchniowych. Całe ziarna są bardziej sycące niż mąka, która duża ryba się nie interesuje, raczej ukleje i inna drobnica. Ma niewielkie właściwości zlepiające. Przeciwnie kleik ryżowy jest bardzo klejący.

32. Arachid: do zanęt stosuje się głównie dwa produkty: czysty, czyli po prostu zmielone orzeszki - pachnący, tłusty (do 45% tłuszczu), pożywny; oraz koloru brązowego lub odtłuszczoną rutę poekstrakcyjna (1-2% tłuszczu). W zanęcie jako składnik pobudzający. Zmielonych orzeszków używa się do zanęt gruntowych. Szczególnie skuteczne na płocie i leszcze, przy czym wabi duże ryby.

33. Jęczmień: do ciężkich zanęt gruntowych, w których jasna barwa nie stanowi przeszkody, na wody o szybkim nurcie. Mąka sucha jest kremowa, mokra staje się jasnobrązowa. Ma właściwości zlepiające, zakwasza.

34. Mąka żytnia: do zanęt gruntowych. Sucha mąka ma barwę szarawą, mokra wyraźnie szarą. Sycąca, zakwasza zanętę i klei. Nie należy przesadzać z ilością.

35. Sezam: do zanęt gruntowych, na wszystkie karpiowate żerujące przy dnie. Sucha i mokra mączka sezamowa ma barwę kremową. Wykazuje właściwości zlepiające. Korzystnie jest używać mączki prażonej.

36. Kopra melasa: do zanęt gruntowych na ryby duże, szczególnie karpie, leszcze, liny. Powoduje silne osłodzenie zanęty. Ma właściwości zlepiające. Mimo tego, że sama jest pożywna silnie pobudza do żerowania, z powodu działania przeczyszczającego.

37. Rzepak: do zanęt gruntowych. Sycąca, jeśli nie została całkowicie odtłuszczona. Także tylko nie odtłuszczona ma właściwości zlepiające. Sucha i mokra jest brązowo-zielona.

38. Łubin (mączka): do zanęt gruntowych, doskonały zwłaszcza na karpie (wysoka zawartość protein). Mało sycący. W postaci suchej ma barwę białą przez odcienie żółtości po żółto-pomarańczową, barwa mokrej nieznacznie intensywnieje.

39. Bób: do zanęt wyłącznie gruntowych. Mąka sucha ma barwę białą złamaną, mokra - jasnożółtą. Bardzo sycąca. Zanęta będzie lżejsza, jeśli się doda np. mąki kukurydzianej; powstanie doskonała mieszanka do przygotowania łowiska karpiowego.

40. Proso mielone: do zanęt powierzchniowych (zwłaszcza mąka grubiej zmielona) i gruntowych (im drobniej zmielona, tym lepiej wiąże). Dość sycąca. Postać sucha i mokra bladożółta, co przy łowieniu z dna nie zawsze jest korzystne. Dobrze jest w jednej mieszance łączyć mąkę drobną i grubiej zmieloną.

41. Mak: do zanęt gruntowych i powierzchniowych. Sycący tym bardziej, im grubiej zmielony. Spulchnia zanętę. W odróżnieniu od makowiny ziarno nie zawiera znaczących ilości alkaloidów o działaniu narkotycznym, jednak zauważono, że kiedy jest obecne w mieszance, słabnie zwykła ostrożność ryb. Mak mielony ma skłonność do szybkiego plenienia szczególną uwagę trzeba zwrócić na warunki jego przechowywania.

42. Orzech włoski: do zanęt gruntowych, do wykorzystania także w tradycyjnym zanęcaniu obszernych łowisk karpiowych. Ma właściwości zlepiające, nadaje się więc na wody bieżące. Bardzo sycący, działa lekko przeczyszczająco. Warto uzupełniać dobrym środkiem spulchniającym.

43. Kopra: do delikatnych zanęt powierzchniowych na wody płytkie (bardzo dobrze się utrzymuje w toni), gdzie szczególnie działa na płocie, i do gruntowych, skutecznych zwłaszcza na ryby duże. Spulchnia mieszankę - tym mocniej, im jest jaśniejsza. Sycąca; ma też właściwości przeczyszczające. Mokra nie ciemnieje.

44. Melasa: do zanęt gruntowych, przede wszystkim leszczowych. Nadaje im przyjemny zapach i silnie zabarwia. Sycąca. Ma dobre właściwości wiążące. Dodanie jej wprost do mieszanki powoduje powstawanie grudek, nie dających się porozbijać. Dlatego melasę należy rozprowadzić w wodzie, którą się potem zanętę nawilża. Szczególnie korzystna w połączeniu z koprą, ale także z chlebem i bułką tartą.

45. Migdał: do zanęt gruntowych, szczególnie zalecany tam, gdzie przeważają duże ryby karpiowate. Sycący, ma właściwości zlepiające. Jasnobrązowy gdy suchy, ciemnieje nieco po nawilżeniu. Do proszku warto dodawać aromat ułatwiający trawienie.

46. Ziemia z kretowiska: składnik objętościowo klejący, przyciemnia zanętę, nie klei

47. Glina: składnik obciążający, silnie skleja i smuży

48. Żwir: składnik obciążający wymaga dobrego sklejenia zanęty.

49. Cegła mielona: do zanęt gruntowych; na wody stojące używa się samej cegły, na bieżące - w połączeniu z klejem do zanęt lub preparatem paszowym PV-1. Ma właściwości smużące

50. Mączka korkowa: do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Nie może przekraczać 2% całości mieszanki. Mocno pochłania zapachy, stąd używana jako ich nośnik łatwy do wmieszania w zanętę.

51. Guano: do zanęt gruntowych. Silnie je zakwasza, nie nadaje się na wszystkie wody.

52. Torf: do zanęt przede wszystkim gruntowych. Przydatny zwłaszcza na wody ciemne, gdyż przyciemnia zanętę. Tworzy chmurkę bardzo atrakcyjną dla ryb. Torfu suchego i zmielonego używa się, podobnie jak mączki korkowej, do rozklejania ochotek przed dodaniem do zanęty.

 

Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz  rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.



[powrót do góry]
Wyprawy na grzyby
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: