ZANĘTY WĘDKARSKIE - ZASADY PRZYGOTOWANIA I DOBORU MIESZANEK

W składzie każdej zanęty powinny znaleźć się składniki z kilku podstawowych grup: składniki podstawowe, składniki wypełniające, składniki smakowe, składniki klejące, składniki pobudzające, składniki zapachowe, składniki obciążające i składniki ”treściwe” (zachęcające ryby do pozostania w łowisku). Nie da się określić ile składników powinna zawierać dobra zanęta gdyż jeden składnik może należeć do kilku wymienionych grup. Ich ilość i proporcje dobieramy w zależności od gatunku i wielkości poławianych ryb, rodzaju łowiska, pory roku. Tak więc zanęta na karpie powinna zawierać składniki raczej grubo mielone a zanęta uklejowa powinna być zmielona na przysłowiową mączkę. Łowiąc w silnie zamulonych akwenach nasze kule zanętowa muszą zawierać minimalną ilość kleju – powinny rozpadać się przy uderzeniu o powierzchnię wody ta sama zanęta użyta w rzece o silnym nurcie spowoduje że ryby wraz z nią odpłyną z naszego łowiska. Szczególnie na skład zanęty należy zwrócić podczas łowienia w miesiącach letnich oraz zimowych. Są to dwa skrajne przypadki ale nie oznacza to że w innych porach roku nie należy przykładać się do sporządzania zanęty. W przypadku pierwszym kiedy woda zazwyczaj ma wysoką temperaturę musimy pamiętać aby w nie dodawać składników szybko się psujących tj. mleko w proszku, krew. Pozostałe składniki dobrze jest przed dodaniem wyprażyć na patelni bądź w piekarniku przez co podniesiemy ich trwałość. Natomiast łowiąc w zimie nasza zanęta powinna składać się przede wszystkim ze składników pobudzających, mających niewielką wartość odżywczą w przeciwnym razie ryby się najedzą i przestaną żerować.

Poniżej zamieszczam opis grup składników zanętowych:

Składniki podstawowe
Tworzą one bazę mieszanki, są one nośnikiem dla substancji zapachowych i smakowych.

Składniki wypełniające
Ich zadaniem jest powiększenie objętości zanęty, charakteryzują małą bądź żadną właściwością odżywczą – jest to bardzo ważny składnik w okresie zimowym. W łowiskach o małej presji wędkarskiej może stanowić większość naszej zanęty (będzie taniej a skuteczność zanęty się nie zmieni)

Składniki smakowe
Nadają smak całej mieszance, od nich w głównie zależy czy zanęta będzie słona czy słodka i czy posmakuje rybom.

Składniki klejące
Każda zanęta (poza uklejową papką) powinna dać się uformować w kule, które rozpadną się dopiero w wodzie (bądź przy powierzchni, bądź na dnie). Ich ilość jest uzależniona od głębokości i szybkości nurtu w naszym łowisku.

Składniki pobudzające
Ich zadaniem jest pobudzić ryby do żerowania, bardzo często przyśpieszają przemianę materii u ryb.

Składniki zapachowe
Jak wiadomo ryby przy wyszukiwaniu pożywienia kieruję się w dużej części zmysłem powonienia. W tym miejscu należy pamiętać że to co nam pachnie „”ładnie „ nie zawsze będzie odpowiadać rybom. Zbyt duża ilość substancji zapachowych spowoduje szybkie ściągnięcie ryb na łowisko ale równie szybko z niego odpłyną. Jeszcze jedną zasadą przy dodawaniu tych składników jest to że dodajemy ich więcej łowiąc w wodzie silnie zanieczyszczonej natomiast w łowiskach czystych dodajemy ich bardzo mało lub wcale.

Składniki obciążające
Mają na celu sprowadzanie naszej zanęty na odpowiednią głębokość w założonym przez nas czasie. Ich ilość określamy na podstawie głębokości łowiska i siły nurtu.

Składniki ”treściwe”
Tak nazwałem większe kąski, których zadaniem jest zatrzymanie ryb w nęconym miejscu. Najczęściej są to białe robaki, siekane dżdżownice, kukurydza. Najlepiej jeśli jest to przynęta na którą łowimy tylko trochę drobniejsza.

Przykładowe ilości niektórych składników umieściłem w poniższej tabeli:

SkładnikiRodzaj Zawartość (w %) Ryby
Bułka tarta podstawowy 10 - 40 wszystkie
Suchary podstawowy 5 - 35 wszystkie
Herbatniki podstawowy 5 - 30 wszystkie
Biszkopt podstawowy 5 - 35 wszystkie
Otręby wypełniający 10 - 40 wszystkie
Chrupki kukurydziane wypełniający 10 - 20 wszystkie
Koprmelasa smakowy 5 - 15 Leszcz
Orzechy arachidowe smakowy 5 - 20 Karp
Melasa smakowy 5 - 15 Leszcz, Płoć
Czosnek smakowy 1 - 2 Leszcz, Płoć
Piernik smakowy 5 - 30 Leszcz, Karp, Lin
Sól smakowy 1 - 3 Płoć
Karmel smakowy 2 - 15 Leszcz, Karp
Wiórki kokosowe smakowy 5 - 25 Leszcz, Płoć
Kleik kukurydziany klejący 5 - 35 wszystkie
Kleik ryżowy klejący 5 - 35 wszystkie
Anyż zapachowy 2 - 5 Płoć
Bazylia zapachowy 2 - 5 Płoć
Kolendra zapachowy 2 - 5 Leszcz, Płoć
Koper włoski zapachowy 2 - 5 Leszcz, Płoć
Kozieradka zapachowy 2 - 5 Leszcz, Płoć
Nostrzyk zapachowy 2 - 5 Leszcz, Karp
Wanilia zapachowy 2 - 5 Leszcz, Karp
Miód zapachowy 2 - 10 Karp
Kakao pobudzający 5 - 10 Leszcz
Konopie pobudzający 5 - 15 Płoć
Płatki kukurydziane pobudzający 5 - 20 Leszcz, Karp
Prażony słonecznik pobudzający 5 - 20 Leszcz, Karp

Zestawienie składników według Pana W. R. Kremkusa:

 PŁOĆLESZCZKARPKARAŚLIN
Pieczywo ciemne 20% - - 20% 30%
Pieczywo jasne 10% 15% 25% 20% 15%
Biszkopt - 30% 15% 10% 10%
Kukurydza zanęt. 20% - 20% 25% 20%
Arachid 10% 5% - 10% -
Soja - 5% 15% - 10%
PV-1 - 15% 10% 5% -
Otręby pszenne 15% - - 5% -
Konopie praż. 15% - - - -
Coprah melasse - 20% 10% 5% 5%
Coco belge 5% 5% - - 5%

 

Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz  rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.



[powrót do góry]
Wyprawy na grzyby
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: