Ryba smażona w zalewie octowo - pomidorowej
Składniki:
1 kg ryb ( płotki, leszcze, karasie, itd. )
cebule ( duże ) – 2 sztuki
pieprz czarny mielony
sól
Zalewa:
ziele angielskie – 5 ziaren
pieprz czarny ziarnisty – 10 ziaren
marchewka
A. ocet 10% - 0,150 litra ( troszkę ponad ½ szklanki )
woda – 1 litr ( 4 szklanki )
olej - 0,125 litra ( ½ szklanki )
przecier pomidorowy – 2 przeciery po 80 gramów ( Łowicz )
cukier – 2 KOPIATE ŁYŻKI CUKRU
sól – 1 płaska łyżeczka
B. ocet 10% - 0,150 litra (troszkę ponad ½ szklanki )
woda – 1 litr ( 4 szklanki )
olej - 0,125 litra ( ½ szklanki )
przecier pomidorowy – 2 przeciery po 80 gramów ( Łowicz )
cukier – 4 KOPIATE ŁYŻKI CUKRU
sól – 1 płaska łyżeczka
C. ocet 10% - 0,150 litra (troszkę ponad ½ szklanki )
woda – 1 litr ( 4 szklanki )
olej - 0,125 litra ( ½ szklanki )
przecier pomidorowy – 2 przeciery po 80 gramów ( Łowicz )
cukier – 6 KOPIATE ŁYŻKI CUKRU
sól – 1 płaska łyżeczka
D. ocet 10% - 0,375 litra ( 1 ½ szklanki )
woda – 0,375 litra ( 1 ½ szklanki )
olej - 0,187 litra oleju ( ¾ szklanki )
przecier pomidorowy – 2 przeciery po 80 gramów ( Łowicz )
cukier – 12 KOPIATE ŁYŻKI CUKRU
sól – 1 płaska łyżeczka
E. ocet 10% - 0,187 litra ( ¾ szklanki ) - AGA
woda – 0,375 litra ( 1 ½ szklanki )
olej - 0,187 litra oleju ( ¾ szklanki )
przecier pomidorowy – 2 przeciery po 80 gramów ( Łowicz )
cukier – 8 KOPIATE ŁYŻKI CUKRU
sól – 1 płaska łyżeczka
F. ocet 10% - 0,187 litra ( ¾ szklanki ) - JA
woda – 0,375 litra ( 1 ½ szklanki )
olej - 0,187 litra oleju ( ¾ szklanki )
przecier pomidorowy – 2 przeciery po 90 gramów ( Podliszki )
cukier – 6 KOPIATE ŁYŻKI CUKRU
sól – 1 płaska łyżeczka
Ryby patroszę i robię filety ( ości i tak się rozpuszczą ), jak nie mam na to czasu to je kroję w płaty lub dzwonki a następnie doprawiam solą i pieprzem które wędrują na godzinkę do lodówki.
Cebulę kroję w pióra lub krążki, szklę na patelni z olejem i odkładam do miseczki.
Do odpowiedniej ilości wody dodaję przyprawy, olej oraz cukier i gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dolewam odpowiednią ilość octu wraz z przecierem pomidorowym i gotuję przez 2 minuty. Następnie przykryty garnek z zalewą ściągam z gazu i smażę rybki.
Panierka:
- ryby obtaczam w mące i wrzucam na rozgrzany olej na patelni
lub
- ryby obtaczam w jajku ( wcześniej je roztrzepuję ) a następnie w bułce tartej
Ewentualnie jak sobie żonka zażyczy
- panieruję w mące, w jajku ( wcześniej je roztrzepuję ) a następnie w bułce tartej.
Tak przygotowane ryby wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę bardzo dokładnie z obu stron do osiągnięcia intensywnego koloru złotego. W tym przypadku ryb nie kładę na papierowym ręczniku gdyż zalewa sama w sobie zawiera olej.
Usmażone ciepłe ryby układam warstwami w słoiku przekładając je zeszkloną cebulką ( ryba, cebula, znowu ryby i cebulka ). Tak ułożone ciepłe ryby zalewam dobrze wymieszaną gorącą zalewą ( bez marchewki ) i zakręcam słoiki które obracam nakrętką w dół. Należy koniecznie pamiętać aby przed wlaniem zalewy do każdego słoika dokładnie ją wymieszać w garnku gdyż olej będzie się unosił na górze. Po ostudzeniu słoików wkładam je do lodówki i po 5 – 6 dniach ( jak zalewa przegryzie ości ) rybki są gotowe do spożycia J. Ja trzymam słoiki z rybkami nawet 3 tygodnie.
[powrót do góry]