Tatar z łososia wędzonego lub surowego
Do wykonania tatara możemy wykorzystać wędzonego na zimno łososia, surowego lub z mieszanki mięsa surowego 75% i wędzonego 25%.
Przed rozpoczęciem krojenia filetów dobrze jest je lekko zmrozić w zamrażalce, dzięki temu lepiej będą się kroić.
Filety kładziemy skórką do deski i tniemy na bardzo cienkie plastry – czym ryba będzie drobniej posiekana tym lepiej.
Do drobno pokrojonego łososia dodaję drobno posiekane:
- cebulki szalotki
- ogórki kiszone lub konserwowe
- kapary
- koperek posiekany
- pieprz czarny lub kolorowy ( świeżo zmielony )
- sól
Według własnego uznania można również dodać: musztardę, sok z cytryny, jajko
Tak przygotowanego tatara z łososia dokładnie mieszamy i układamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Oczywiście można jeść od razu ale po dobie leżakowania w lodówce jest całkiem inny smak – dużo lepszy :)
Jeśli do zrobienia tatara użyliśmy tylko surowego mięsa z łososia to podczas mieszania dodajemy troszkę oliwy z oliwek.
Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.
[powrót do góry]