Wędzenie węgorza
Przygotowanie węgorza:
Z węgorzy które przeznaczam do wędzenia usuwam śluz nacierając je mocno solą i skrobiąc aż do pokazania się na skórze tak zwanego „parkietu”.
Spotkałem się jeszcze z trzema poniższymi sposobami na pozbycie się śluzu z węgorza:
- węgorza można włożyć do zamrażalnika na 2 godziny a potem śluz sam schodzi
- dobrym sposobem na pozbycie się śluzu z węgorza jest wytarcie go w przegotowanym piasku
- do wiadra wsypujemy sól i wkładamy węgorze, po około dwóch godzinach węgorze same wytrą się z śluzu. Należy koniecznie pamiętać aby przykryć wiaderko gdyż w innym wypadku węgorze nam uciekną.
Węgorza przed wędzeniem wieszam, przecinam ogon w celu spuszczenia z niego krwi gdyż wiele źródeł podaje że jest ona trująca bo zawiera ichtiotoksynę.
Ja osobiście z węgorza przed wędzeniem usuwam jeszcze skrzela oraz oczy.
Oprawionego węgorza wkładam do solanki 9% według poniższej tabeli: SOLANKA DO RYB i trzymam go w niej przez odpowiedni czas zależny od temperatury solanki.
Po wyjęciu ryby z solanki przemywam ją pod bieżącą zimną wodą, wycieram papierowym ręcznikiem, wieszam na hakach w przewiewnym miejscu do osuszenia przez około 2 – 3 godziny. Do brzuszków węgorzy wkładam po docinane patyczki do szaszłyków aby się równomiernie osuszyły a potem uwędziły.
Wędzenie
- wędzarnię wygrzewam w temperaturze około 50 stopni przy otwartym daszku przez okres około 40 minut.
- do osuszonej wędzarni wkładam ryby i je osuszam w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni przez okres około 40 minut – ryba z wierzchu musi być sucha ( w dotyku jak pergamin ). Należy koniecznie pamiętać że w tym momencie rybę osuszamy bez dymu a dach wędzarni ma być otwarty aby pozbyć się wilgoci która jest w rybach.
- węgorze wędzę w temperaturze 45 - 55 stopni przez około 5 godzin, po tym czasie podnoszę temperaturę w wędzarni do 90 stopni i wędzę ryby przez kolejne 20 – 40 minut.
Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.
[powrót do góry]