KARCZEK MARYNOWANY W ZALEWIE OCTOWO - MIODOWEJ
Przepis na 1,5 kg karczku który kroimy w plastry o grubości 1,5 do 2 cm
Marynata:
- olej - 2 łyżki ( DUŻE )
- miód - 8 łyżek ( DUŻYCH )
- ocet - 2 łyżki ( DUŻE )
- czosnek ( wyciśnięte ząbki ) - 3 sztuki
- przyprawa do grilla - 1 łyżeczka ( mała ) kopiata
Wszystkie powyższe składniki marynaty wsypujemy lub wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy i mieszamy aby wszystko równomiernie się wymieszało.
Należy koniecznie próbować podczas podgrzewania czy nie czuć za bardzo octu - jeśli jest za bardzo wyczuwalny dodajemy troszkę miodu.
Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy naszą marynatę do wystygnięcia a następnie zalewamy nią karczek i wklądamy na minimum 12 godzin do lodówki. W tym czasie należy kilka razy obrócić kawałki naszego mięsa aby marynata równomiernie przez nie przeszła.
Karczek grillujemy na małym ogniu jeszcze lepiej na żarze sprawdzając czy mięso się nie przypala - należy pamiętać że miód który zastosowaliśmy się krystalizuje :)
[powrót do góry]