Pstrąg wędzony na ciepło

1.  Pstrąga skrobię aby pozbyć się łusek, patroszę, wycinam skrzela i usuwam oczy.

2. Z tak przygotowanym pstrągiem postępuje na jeden z poniższych sposobów:

A.  pstrąga daję do 9% solanki ( sól kamienna nie jodowana ) według poniższej tabeli: Tabela peklowania Andrzeja

lub

B. solę go na sucho nacierając rybę dokładnie solą z dwóch stron. W tym przypadku używam 18 gramów soli na 1 kg pstrąga którego układam w pojemniku skórką na dół a następnie wkładam do lodówki na około 6 godzin. 

3. Pstrągi które były w solance płuczę pod bieżącą zimną wodą i dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym. Do brzuszków ryb wkłada pocięte patyczki i wieszam na okres około 2 – 3 godzin w przewiewnym miejscu ( można na nie włączyć zimny nadmuch z termowentylatora ).

Pstrągi które soliłem na sucho otrzepuję dokładnie z  soli, wkładam do środka patyczki oraz wieszam w przewiewnym miejscu na 2 - 3 godzinki.

WĘDZENIE

- wędzarnię wygrzewam w temperaturze około 50 stopni przy otwartym dachu przez okres około 40 – 50 minut.

- do osuszonej wędzarni wkładam pstrągi  i osuszam je w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni przez okres około 40 minut – ryba z wierzchu musi być sucha ( w dotyku jak pergamin ). Na tym etapie dach w wędzarni mam otwarty a pstrągi osuszam bez dymu pozbywam się wilgoci która jest w rybach. Jeżeli ryb dobrze nie osuszę to je ugotuję a tego nie mam zamiaru zrobić :).
Filety z pstrągów kładę na ruszcie pamiętając aby co 50 minut muszę je obracać. Ruszt na którym położyłem ryby nacieram oliwą aby ryby się nie przykleiły.

- pstrągi wędzę w "średnim" dymie w temperaturze 45 - 55 stopni przez  3 – 4 godziny. Po tym czasie podnoszę temperaturę w wędzarni do 90 stopni i przez kolejne 20 - 30 minut wędzę rybki.

Czy ryby się dobrze uwędziły sprawdzam na poniższe sposoby:

- podczas wędzenia przy płetwie ogonowej wydobywa się płyn, najpierw biały ( mazisty ) a jak pojawi się przeźroczysty to oznacza że pstrągi są gotowe.

- dobrze uwędzonego pstrąga rozpoznaje również po tym że skórka łatwo odchodzi od mięsa

 

Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz  rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.



[powrót do góry]
Wyprawy na grzyby
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: