PRZEPIS NA 15 UDEK Z KURCZAKA:
Solanka do udek:
Udka dałem do solanki 100 gramów soli kamiennej nie jodowanej na 1 litr wody.
15 sztuk udek = 2,5 litra wody i 250 gramów soli:
Udka nastrzyknąłem powyższą solanką, ułożyłem w pojemniku i zalałem solanką.
Udka nie mogą wystawać z solanki więc na górę dałem kilka woreczków z wodą które je docisnęły.
Peklowałem w lodówce przez 24 godziny
Następnie udka sparzyłem:
A. do wody w której będę parzył kurczaka dałem:
Marchewki – 3
Pietruszkę – listki z 3 pojedynczych natek
Ziele angielskie – 6 ziaren
Pieprz – 15 ziaren
Liść laurowy – 6 listków
Czosnek - 8 dużych ząbków
WYSZŁO OK. – MOGĘ DAĆ WIĘCEJ PRZYPRAW
Powyższą zalewę gotowałem około 5 minut z powyższymi przyprawami, potem zakrywam pokrywką i po kolejnych 20 minutach załączyłem aż zacznie się gotować i gaszę gaz.
B. udka wrzuciłem do wody o temperaturze 90 stopni NIE WYŻSZEJ i parzyłem przez 10 minut w tej temperaturze
C. następnie obniżyłem temperaturę wody do 78 stopni zakręcając gaz ( nie dolewam zimnej wody ) i parzyłem przez około 50 minut do uzyskania wewnątrz 72 stopni.
Po sparzeniu udek postępowałem następująco:
- osuszałem udka całą noc w pokoju przy otwartym oknie w temperaturze około 15 stopni
- wygrzałem wędzarnię w temperaturze około 60 stopni przez około 40 minut
- udka osuszyłem w wędzarni w temperaturze około 50 stopni BEZ DYMU przez około 40 – 50 minut – skórka ma być mazista !!
- udka wędziłem w temperaturze około 55 stopni przez około 5 godzin
- po tym czasie wędziłem udka w temperaturze około 65 stopni przez 30 minut – miało to na celu zrobić chrupką skórkę - następnym razem nie będę podwyższał temperatury
- Uwędzone udka można zamrozić
Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.
[powrót do góry]